perduts ivam, julieta, taller didàctic

Arranca Perduts a l’IVAM!

El passat 2 d’octubre vam començar el nou taller familiar que hem dissenyat per a l’IVAM Centre Julio González. Perduts a l’IVAM! és el títol del taller que, com és evident, juga amb el nom de l’exposició Perdidos en la ciudad. La vida urbana en las coleciones del IVAM comissariada pel director del museu José Miguel G. Cortés, i en la què es poden veure més de 300 obres de la col·lecció del museu, com també cessions de la col·lecció privada Cal Cego de Barcelona.

Amb Perduts a l’IVAM! cercàvem oferir una vivència diferent dels clàssics tallers familiars de cap de setmana que tants museus ofereixen. Vam voler fugir del format narratiu i manipulatiu, que solen tindre aquests tallers-visita, per tal de proposar una activitat més vivencial i autònoma.

En primer lloc, vam voler definir l’objecte del taller com “familiar”, entès literalment: pares i fills, cosins, avis i rebesavis, oncles i padrins postissos. El taller és per viure’l en família, no és per xiquetes i xiquets sinó per a grups de famílies que volen viure una experiència artística conjunta.

En segon lloc, amb Perduts a l’IVAM! fugim, físicament, del taller -de fet, fugim fins i tot del museu!-, per què: qui ha dit que un centre d’art no pot oferir, executar i liderar una experiència fora dels seus propis murs? Nosaltres ens atrevim a transgredir la porta del white cube, volem anar més enllà, per perdre’ns pels seus voltants donant la mà a la ciutat que ens envolta.

I, en últim i tercer lloc, assumint el que Maria Acaso denuncia amb La educación artistica no son manualidades, ens allunyem de la clàssica part manipulativa del taller tradicional per fer servir les noves tecnologies, aquelles que anomemem “tecnologia de butxaca”, és a dir la que està al nostre abast, segurament al bolso, a la motxilla o al fons de la jaqueta: el nostre mòbil. Pensem que cal capgirar la concepció i l’ús de les noves tecnologies, sobretot en el període educatiu dels més joves, hem de deixar de negar la seua existència i nodrir el seu ús lúdic i, per què no, artístic. A Perduts a l’IVAM! treballem per tal d’oferir un espai per a la creació conjunta, esborrant l’autoria individual en favor de la col·lectiva, i enfortint la lliure compartició en xarxa dels continguts i obres creades.

És per això que per venir a Perduts a l’IVAM! un s’ha de presentar els diumenges a les 12h. al hall del IVAM envoltat de família, amb ganes d’aprendre i descobrir i amb la bateria del mòbil ben carregada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *