Des que va començar l’any 2018, durant tot aquest més de gener, hem estat silenciosament captius, acabant d’arrodonir el que és la segona fase de l’any de l’Equip351 i que, no sabem ben bé com, sempre ens sorprèn i ens plena d’il·lusió, i és que tenim un nou projecte a les mans!
A partir de febrer encentem una aventura que ens acompanyarà fins a l’estiu! Posarem en marxa nous processos però amb algunes cares conegudes, espais habitats o metodologies pròpies, però, i això sí, amb tota una sèrie de reptes i novetats que ens posen ben contentes (i ens fan estar molt atentes!).
I és que el proper 18 de febrer arrenquem els tallers familiars amb el nou #ProjecteUBÚ a l’IVAM de València, arran l’exposició “Miró, ordre i desordre” que s’inaugura en tal sols dues setmanes. El Projecte UBÚ vol ser un punt de trobada, un espai de reflexió artística i crítica viscut en família sobre (i gràcies a) la magnífica obra de Joan Miró que es podrà veure en sala mostrant l’exposició més extensa i potent que s’ha vist mai a la ciutat.
El Projecte UBÚ vol ser el detonador amb el qual apropar-nos a aquests angles menys coneguts de l’obra del genial artista català per posar-los en valor i en relació amb la nostra quotidianitat: la dimensió escenogràfica de l’obra de Miró, el seu fort compromís polític i social o els jocs que ell mateix proposava amb les seues obres posant contra les cordes el significat tradicional d’autoria.
És per això que cada diumenge, al llarg de més de 4 mesos, farem reviure un personatge diferent de l’obra “Mori el Merma”, inspirada en el text d’Alfred Jarry “Ubú rei”, i per la qual Joan Miró va dissenyar i pintar els personatges, màscares, ninots i decorats junt als actors de la companyia La Claca, l’any 1978. Tindrem amb nosaltres a La Dona, El Merma, El Ministre Cap de Gos, les màscares... i alguna sorpresa més “mode traca final”, allà pel mes de juny.
Estem contentes de tornar a l’IVAM, de poder implementar un projecte gran, complex, però valent! Per davant ens queden molts diumenges i una nova concepció de projecte que vol sortir-se’n un poc de les línies habituals, de repetició i ritme de les propostes de cap de setmana dels museus valencians, introduint variacions i intentant fidelitzar el públic al fet cultural, més enllà de l’oci familiar, més proper a la crítica i al gaudi artístic compartit que no pas al tallaiapega.
Si ens busqueu, ara ja, serà fàcil trobar-nos: ens veiem els diumenges cavant i sembrant a l’IVAM, seguint les directius del propi Miró:
El teatro se hace y no queda nada de él, esto es fascinante. La obra de arte puede desaparecer, esto no importa, pero debe haber dejado su simiente en la tierra.
Joan Miró (c. 1976)