memorabilis malva-rosa, ies isabel villena, barri,

Crònica d’una première anunciada. El tancament de Memorabilis Malva-rosa

Com tots els processos humans, els projectes, com la vida mateixa, tenen un fi. Un fi esperat, per ser la festa grossa, per ser el moment àlgid de tot els mesos de feina, per la novetat i la sorpresa que comporten i fins i tot, per les ganes de tancar un capítol amb satisfacció. Tot això ens esperava ahir, 1 de juny, en el tancament de Memorabilis, l’esperada première del documental que -com sempre diem- no és el fruit del procés, però sí el seu resum.

I va arribar, i tant que va arribar! Si alguna cosa hem après en aquest Memorabilis Malva-rosa, és que els projectes poden tindre un objectiu final en comú, però cada un té la seua pròpia naturalesa, força i forma. Aquest Memorabilis Malva-rosa, ha vingut de la mà del Museu Valencià d’Etnologia i això ho vam notar d’una manera increïble en la repercussió mediàtica. Vos deixem uns enllaços de premsa que van brollar com bolets el dia d’abans (bé, cert és que l’Equip351 en sí es “veu” menys del que ens esperàvem) però al remat és genial pel projecte i, sobretot perquè: vaja! Sembla que la memòria interessa!

http://www.viuvalencia.com/articulo/proyecto_museu_etnologia_malvarrosa/473989464

http://www.efe.com/efe/comunitat-valenciana/en-valencia/un-projecte-academic-recupera-la-memoria-del-barri-de-malva-rosa/50001026-3282378

http://www.lasprovincias.es/agencias/valencia/201705/30/documental-hecho-escolares-recupera-976609.html

Els “teloneros” de la première van ser el mateixos alumnes: Paula Bonet, Sara Quevedo i Jorge Sevilla van fer al matí una entrevista per a la Cadena Ser València amb la seua professora d’història Àngels Martínez Bonafé. Escoltant-los en directe ahir, ens va caure una llagrimeta i tot i que sabíem de què anava la cosa... vaja amb els ciutadans del futur, quin empoderament sobre el seu passat, quin posicionament, bocabadats estem encara!

A partir del minut 40 podeu escoltar-los:

http://play.cadenaser.com/audio/004RD010000000283944/

I va arribar l’hora, uns més puntuals i altres més llunyans, ens vam reunir a un saló d’actes acalorat i ple de gom a gom. No va faltar representació de cap del col·laboradors: la direcció del centre, el Departament d'Història, els informants, d'AMPA, l’Associació de Veïns i Veïnes Amics de la Malva, representacions del Museu Valencià d’Etnologia i un bon grapat d’alumnes, veïns del barri i amics del projecte.

Una selecció d’alumnes va conduir l’acte, arrencat per la directora de l’institut i nodrit d’un seguit de parlaments. Però els testimonis més impactant van ser el de les pròpies veus més joves del saló, explicant la seua experiència, contant per què pensaven que era important escoltar i reprendre les històries de vida de la gent més major del barri. Al·lucinant!

Paco Cabañés, el Cap de Difusió del Museu Valencià d’Etnologia va fer unes paraules sobre com entenen la mediació de la paraula i la memòria al museu i com no volen ser un museu allunyat de les generacions més joves i, és per això, que van abraçar Memorabilis en la seua programació.

Va ser la nostra companya Irene Llàcer qui, tancant la cerimònia i donant pas al vídeo, va agrair en el nostre nom els esforços de tants agents que fan possible aquest projecte. Perquè, entre totes les propostes que duem a terme (i en breus tindrem novetats!) és cert que Memorabilis sempre ens sorprèn per les alegries compartides que ens ofereix, és el nostre baby, és el projecte amb que vam néixer i, en el fons està en l’ADN de l’Equip351.

I, va sonar la música de Biano que anunciava el documental... i va començar la projecció. Silenci, calor, risses i comentaris a cau d’orella i, per fi, els llarguíssims crèdits: aplaudiments, i soroll, tot un èxit!

Podem dir que Memorabilis és una mena de solstici per a l’Equip351, amb ell tanquem l’any de feina i donem pas a l’estiu i a nous projectes. Ha sigut, sense dubte, un plaer que el solstici ens pillara, com ha de ser, a la Malva-rosa.

Una publicación compartida de Equip351 (@equip351) el

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *