logo memorabilis quart de poblet

Desig Memorabilis

A gairebé un mes d'acabar i presentar aquesta nova edició de #Memorabilis, tot el que podem dir és que el projecte s’arrela, pren cos i pesa, s’expandeix i ens deixa marca, s’adapta i es multiplica a les realitats a les què s’enfronta. Memorabilis és un projecte tou, mal·leable i honest.

En cadascuna de les tres edicions que hem desenvolupat, tots hem guanyat en experiències: l’alumnat, els informants, el professorat, els altres agents implicats i sobretot nosaltres: plegats aprenem i de vegades molt més del que pressuposàvem, més del que imaginàvem.

#MemorabilisQuartdPoblet treballa la memòria oral a través de l'educació no formal, fa que els joves participants surten de les seues aules, on moltes vegades les habiten amb certa alineació, i s’enfronten a noves narracions nascudes dels records més íntims de la gent gran que els envolta. “Los más viejos del lugar” els obren les portes de les seues cases, obren la porta a les seues vides a adolescents desconeguts, i el que és més important, els obren els seus records, moltes vegades souvenirsíntims i personals.

L'alumnat, amb la seua vital inexperiència, reben aquests tresors amb cura i amb aire de d’aparent normalitat, rebotant-nos-els amb formes de noves narratives (sí, amb eixes noves maneres de narrar que ens ofereixen les noves tecnologies). Formes ni millors ni pitjors, sinó més fàcils de compartir, més democràtiques i enriquides de noves mirades, més joves i -ens agradaria dir que- més il·lusionades.

Des de fa setmanes rebem els vídeos de les entrevistes finals del treball de camp dels alumnes, en ells trobem indecisions, preguntes que titubegen, rialles, cares serioses –d’eixes de quan el tema es posa dur-, exclamacions i petites sorpreses de qui coneix la història del seu propi territori com si estigues de viatge a un altre país.

A més, estem enregistrant i entrevistant a qui anomenem “la família Memorabilis”, totes i tots aquells que fan possible les xarxes i l’arrelament de l’experiència: els tècnics de l’Ajuntament, Cristina la regidora, els professors de l’IES; l’AMPA... i per primera vegada ens hem llançat a demanar-los un “desig Memorabilis”, “què li demanaríeu al projecte?”

Per ara, ens quedem amb la resposta d’Andrea Moreno, companya de l’Ajuntament de Quart, nosaltres també voldríem que Memorabilis Quart de Poblet fos i fes llavoreta, que aconseguira perpetuar i ampliar l’amor cap a la memòria dels més joves del poble. Seguirem fent feina a veure si, entre totes i tots, ho fem possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *