El Festival Ensems és un festival de música actual organitzat per l'Institut Valencià de Cultura, òrgan dependent de la Generalitat Valenciana. Durant els seus 42 anys d'història, ha estat un espai d'exhibició, reflexió, interpretació i creació de les tendències musicals i sonores més actuals de el moment provinents tant de l'àmbit acadèmic, com d'espais artístics.

És el festival de música contemporània i d'experimentació sonora més antic d'Espanya, i com a tal s'ha convertit en un dels festivals de referència en la nova escena musical i de creació sonora a nivell nacional i internacional. Grups i conjunts prestigiosos han format part de la seva programació, com Klangforum Vienna, MusikFabrik, Diotima Quartet, Kronos Quartet, Ensemble Modern, London Sinfonietta o Arditti Quartet i més recentment Només Voices, Schola Heidelberg p Phace Ensemble entre d'altres, així com solistes de renom internacional com Alba Noto, Francesco Tristano o Irvine Arditti.

La difusió de l'actuació musical valenciana ha estat i és una de les missions fonamentals de l'Festival Ensems. El desenvolupament de la feina d'artistes com Amores Grup de Percussió, B3: Brouwer Trio, Sisco Aparici, Spanish Brass, Grup Instrumental de València, Llorenç Barber, Carles Santos o Ensemble Espai Sonor, entre d'altres, és un èxit per a Ensems com a catalitzador de processos interpretatius i creatius de grups valencians.

Ensems també representa una important via de suport per a la música valenciana i la creació musical. Al festival, molts creadors han mostrat el seu treball: Carles Santos, Marc García Vitòria, Josep Planells, J.M. Fayos, Isabel Latorre, Miguel Ángel Berbis, Joan Cerveró, Ramon Ramos, Emilio Calandín, César Cano, María José Belenguer, entre molts altres. Creadors que han assolit una trajectòria notable a nivell nacional i internacional.

Finalment, el treball pedagògic d'Ensems és digne de menció. Durant 42 anys, ha centrat els seus esforços en portar les creacions musicals més recents a el públic, a tot tipus de públic, des del públic més jove fins al públic adult, passant per estudiants, aficionats i audiències especialitzades.

L'Equip351 ha participat activament en les edicions 2018, 2019 i 2020 coordinant la producció del festival.

Més informació al web del festival: https://ensems.ivc.gva.es