Cerca Sonora

Cerca Sonora

Un projecte de l’Equip351 per al festival Ensems
Gener– Abril 2018

La realitat és que la mal anomenada música ‘clàssica’ té els dies comptats en els formats que coneixem habituals. Sembla fruit d’una societat malalta el fet d’escoltar músiques del passat amb propostes performatives obsoletes, però tot i això, seguim programant i assistint a fets com el que descrivim. Les barreres creades amb el públic són massa grans i, de fet, semblen basar-se en actitud classistes que impossibiliten el contacte real del públic general amb la mateixa música i amb els processos creatius.

Per això, en les últimes dècades han triomfat, bàsicament, les propostes que s’allunyaven d’aquesta tradició que es desenvolupa des del segle XIX de caire lineal i que converteix l’obra musical en un objecte que cal adorar. La música antiga ha fet uns grans passos en aquest camp, ja que ha sabut reconvertir-se i eregir-se en símbol de modernitat, i per descomptat, postmodernitat, tot sabent arribar al públic i sent una alenada d’aire fresc per al món musical, amb propostes arriscades i properes.

Per contra, en nombroses ocasions, la creació més actual ha suposat un espai per a uns pocs iniciats que ha fet que el públic quasi desconega la seua mateixa existència, tot i les apostes que des de diferents administracions es fan.

L’entrada de la música actual a les aules, mitjançant la cura del compositor/a, l'artista sonor, la proposta creativa, l’escolta activa i la interpretació pot ser una bona eina per fer un gir ben interessant en les inèrcies del món musical i pedagògic al nostre territori.

El projecte Cerca Sonora ha proposat als alumnes de quatre instituts valencians el repte de crear, mitjançant els recursos presents a l'aula, obres inspirades en les creacions de quatre compositors i compositores i creadors sonors: Agnès Pé, Cuneta, Isabel Latorre i José Vicente Fuentes. Al concert del dia 15 d'abril al Centre del Carme compartiran escenari amb ells i ens mostraran les seues creacions que de segur no decebran a ningú.

Cerca Sonora compta amb el finançament de Bankia Escolta València.

15 d'abril de 2018 | 12.00 h. | Centre del Carme, pati gòtic

Centres participants:

IES Josep de Ribera de Xàtiva
IES Número 4 d'Alzira
IES Bernat Guinovart d'Algemesí
IES Berenguer Dalmau de Catarroja

Compositors i intèrprets participants:
Agnès Pé  https://agnespe.bandcamp.com
Cuneta (Vicent Pelechano i Alba Murcia) https://cucuneta.blogspot.com.es/p/bio.html
Isabel Latorre http://www.isabel-latorre.es
José Vicente Fuentes
Plaerdemavida Ensemble https://www.plaerdemavidaensemble.com

Equip pedagògic:
Elena Baviera
Francesc Valldecabres
Coordinació i gestió: Equip351
conselleria ccultura ivc